Geef zorg weer een ziel

Als senior verpleegkundige in de ouderenzorg zie ik dagelijks de immense uitdagingen waarmee zorgverleners worstelen. Het personeelstekort en de hoge werkdruk zorgen ervoor dat de focus verschuift naar het zo snel mogelijk afronden van taken, waarbij taken belangrijker lijken te worden dan mensen.

In deze situatie is het cruciaal om te kiezen voor eigen regie, verbinding en bewust werken vanuit onze kernwaarden als zorgprofessionals.

Steeds vaker zie ik  zorgverleners die werken  op de automatische piloot. Vakkennis en het bewustzijn van het ‘waarom’ achter keuzes raken op de achtergrond, terwijl medewerkers fysiek en mentaal uitgeput raken. Ze verliezen de verbinding met hun vak en verliezen de focus op waar ze wél invloed op hebben. Dit zorgt voor frustratie, een gevoel van onmacht, en uiteindelijk uitval.

Veel zorgverleners leggen de schuld bij het management, maar proberen tegelijkertijd invloed uit te oefenen op zaken buiten hun bereik. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, waarbij ook zelfzorg vaak naar de achtergrond verdwijnt: ongezonde voeding, te weinig rust en mentale overbelasting worden de norm. Dit schaadt niet alleen henzelf, maar ook de kwaliteit van zorg die zij kunnen leveren.

Tijd voor verandering
Bewustwording is de sleutel. Het is belangrijk om stil te staan bij de vraag: Waar heb ik daadwerkelijk invloed op? Door te focussen op wat écht belangrijk is, los te komen van vastgeroeste patronen en weer regie te nemen over ons werk, kunnen we het plezier in ons vak terugvinden.

Zorg met een ziel begint bij verbinding, zowel met jezelf als met je collega’s en cliënten. Alleen door samen bewust keuzes te maken en te werken vanuit onze kernwaarden, kunnen we de kwaliteit van zorg behouden én weer laten groeien.


duurzamezorg andersdenken eigenregie vebinding